Mikä ihmeen hiilijalanjälki?

Ilmastonmuutos on nykyään erittäin ajankohtainen aihe, ja on tärkeämpää kuin koskaan ennen miettiä, miten toimintamme vaikuttavat ympäristöön. Yksi keino tähän on tarkastella hiilijalanjälkeämme. Hiilijalanjälki tarkoittaa päivittäisistä toiminnoistamme aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen (CO2) kokonaismäärää. Näitä päästöjä mitataan muun muassa energiankulutuksen, liikenteen ja tuotannon perusteella.

Ymmärtämällä hiilijalanjälkemme voimme ryhtyä toimenpiteisiin ympäristövaikutustemme vähentämiseksi ja kestävän tulevaisuuden edistämiseksi. Tässä artikkelissa käsitellään tarkemmin hiilidioksidin ja hiilijalanjäljen käsitteitä. Lisäksi tarkastellaan Ekobambun wc-paperin tuotannon ja toimituksen CO2-jalanjälkeä, jotta voidaan osoittaa, miten bambu wc-paperi voi osaltaan vähentää CO2-päästöjä. Pienet muutokset päivittäisissä rutiineissamme, kuten valitsemalla tuotteita, joilla on pienempi hiilijalanjälki, voivat jo vaikuttaa merkittävästi.

 

Mitä CO2 on?

Ensiksi on tärkeää ymmärtää, mitä hiilidioksidi (CO2) on. CO2 on kaasu, joka on elintärkeä maapallon ilmakehän ja ilmaston kannalta. Sitä syntyy, kun fossiilisia polttoaineita kuten hiiltä, öljyä ja maakaasua poltetaan, sekä muussa ihmisen toiminnassa kuten metsien hakkuussa ja sementin valmistuksessa. Vaikka hiilidioksidi on välttämätöntä kasvien ja muiden organismien elämälle, ilmakehän kohonneet CO2-tasot vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen ja ilmastonmuutokseen.

Fossiilisten polttoaineiden polttaminen vapauttaa ilmakehään suuria määriä hiilidioksidia, mikä johtaa maapallon keskilämpötilan nousuun ja sääolosuhteiden muutoksiin. Tämä aiheuttaa monia kielteisiä vaikutuksia ympäristölle, kuten merenpinnan nousua, äärimmäisiä sääilmiöitä, terveysongelmia ja biologisen monimuotoisuuden vähenemistä.

 

Mikä on hiilijalanjälki?

Hiilijalanjälki mittaa ihmisen toiminnan seurauksena syntyvien kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin, kokonaismäärää. Termi "jalanjälki" kuvastaa ihmisen, kotitalouden, yrityksen tai maan vaikutusta ympäristöön. Hiilijalanjälki kattaa kaikki päästölähteet, kuten energiankulutuksen, kuljetukset ja ruoantuotannon, ja laskee näiden toimien aiheuttaman CO2 kokonaismäärän ilmakehässä. Hiilijalanjäljen pienentämisen tavoitteena on minimoida ympäristövaikutukset ja hidastaa ilmastonmuutosta vähentämällä kasvihuonekaasujen määrää. Ymmärtämällä hiilijalanjäljen yksilöt ja organisaatiot voivat tehdä tietoisia päätöksiä ympäristövaikutustensa vähentämiseksi ja kestävän tulevaisuuden edistämiseksi.

 

Bambu wc-paperin vs puusta valmistetun hiilijalanjälki?

Ekobambun bambu wc-paperin hiilijalanjälki viittaa hiilidioksidipäästöihin (CO2), jotka syntyvät wc-paperimme valmistusprosessin aikana. Tutkimuksen mukaan bambu wc-paperin hiilijalanjälki on 70% pienempi kuin puusta valmistetun. Tämä johtuu siitä, että bambu on nopeasti kasvava ja uusiutuva luonnonvara, jonka käsittely vaatii vähemmän energiaa ja kemikaaleja. Lisäksi bambu on tehokas hiilidioksidin sitoja, joka auttaa pitämään ilman puhtaana. Bambu varastoi 35 % enemmän hiiltä ja vapauttaa 35 % enemmän happea kuin perinteiset puut. Hiilijalanjälkeen vaikuttavat kuitenkin myös bambun laji, tuotantoprosessi ja wc-paperin kuljetus.

 

Olemme tekemässä myös tuotteellemme LCA-analyysin, jonka uskomme osoittavan, että bambussa varastoitunut CO2 on suurempi kuin tuotannon ja kuljetuksen päästöt yhteensä. Jolloin ekobambun wc-paperi ei ole vain hiilineutraali, vaan vähentää kokonaishiilidioksidia.

 

Takaisin blogiin