Wc-paperisi todellinen hiilijalanjälki

Puusta valmistetun wc-paperin hiilijalanjälki on "VAIN" 50-100% suurempi, kun puhumme pelkästään valmistuksesta johtuvasta hiilijalanjäljestä verrattuna bambu wc-paperiin. Mutta todellisuus on jotain paljon pahempaa.

 

Meidän pitää ymmärtää, että kyseessä on puu, joka on koko elämänsä käyttänyt hiilidioksidin sitomiseen, ja on tästä syystä täynnä sitä.  Silloin emme voi puhua vain tuotteen valmistuksen hiilijalanjäljestä. Varsinkin jos teemme tästä kertakäyttöisen tuotteen (wc-paperi), joka hajoaa heti putkistossa takaisin hiilidioksidiksi ja metaaniksi, niin on meidän kysyttävä, mikä hyöty tästä puusta on edes silloin ollut? Onko tämä puu toiminut vain hetkellisenä "hiilidioksidipankkina", jonka nyt vedämme pöntöstä alas ja heti takaisin ilmakehään?

 

Onneksi kuitenkin havupuu on sitonut juuriinsa/maaperään 20% tästä 30 vuoden aikana keräämästään hiilidioksidista, niin kaikki se työ ei mene kertaheitolla viemäriin? Tämä toki vaatii sen, että näitä juuria/kantoa ei ole poltettu tai revitty samalla kun itse puu on kaadettu.. Jos ei, niin silloin tämä 20% saattaa pysyä jopa kymmenen vuotta maaperässä..

 

Olisi meillä toki toinenkin vaihtoehto, nimeltä Moso-bambu. Moso-bambu sitoo jopa 5 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin havupuu (emme tässä vaiheessa mainitse sitä, että bambu myös tuottaa 50% enemmän happea meille), ja mikä vielä parempaa, niin 40% tästä hiilidoksidista jää maaperään/juuristoon. Eli jo tässä vaiheessa meillä menee 10-12 kertaa paremmin kuin havupuun kanssa... Ja mikä parasta, moso-bambun juuret pystyvät tuottamaan uusia bambunversoja täysin itsenäisesti jopa yli 100 vuotta, joka tarkoittaa että saamme samoista juurista lisää paperia 3 vuoden välein jopa yli 100 vuoden ajan.  Ja kaiken tämän ajan sidomme vain lisää hiilidioksidia juuristoon ja maaperään, sekä pidämme ne siellä jopa satoja vuosia.

 

Emme kiellä, etteikö puu olisi elintärkeä luonnonvara meidän selviytymisen kannalta. Mutta muutos tapahtuu vain silloin, kun opimme käyttämään luonnonvarojamme oikeissa paikoissa, ja hyödyntämään niiden parhaat ominaisuudet.

Kaadetut puut tulisi käyttää talojen rakentamiseen (jossa hiilidioksidi pysyy vuosikymmeniä sidottuna) ja pahvilaatikoihin, maitotölkkeihin sekä muihin vastaaviin kierrätettäviin tuotteisiin, jolloin voimme käyttää niitä jopa 8 kertaa uudelleen. Jos teemme puusta wc-paperia, tämä kierrätysmypyrä pystähtyy siihen :(

Puillamme on valtava vastuu muovituotteiden korvaamisen kannalta, eikä meillä ole varaa vetää niitä meidän viemäreihin!

 

 

 

 

 

Takaisin blogiin