Miksi bambu, eikä esim kierrätetty wc-paperi?

Yksi bambutuotteiden suurimmista eduista on, että bambu kasvaa nopeasti. Bambu voi kasvaa jopa 91 cm päivässä, mikä tekee siitä maailman nopeimmin kasvavan kasvin (Guinness World Records, 2022). Kahdessa kuukaudessa bambunverso voi kasvaa jopa 30 metriä.

Meidän papereihin käytetään Moso bambua, jonka sato voidaan kerätään vuoden välein.  Bambu pätkäistään vaan tyvestä ja se kasvaa takaisin samasta versosta (bambu on itsestään uusiutuva kasvi). Kaatamalla vain 33% bambumetsistä vuoden välein, antaa bambumetsä tilaa muille bambuversoille kasvaa. Joka tarkoittaa sitä että vuosittain saadaan 33% bambua, ilman että bambumetsä kärsii tai syntyy metsäkatoa.

3 vuoden välein on erityisen vaikuttava kun verrataan esim puuhun. Kuten  havupuihin ja tammiin, joita käytetään myös paperin valmistuksessa. Esimerkiksi havupuut tarvitsevat 30 vuotta ennen kuin ne voidaan kaataa ja tammet jopa 80 vuotta.

Lisäksi paperintuotantoon tyypillisesti käytetyt puulajit ovat vastuussa veden ja maaperän hävikistä. Bambu puolestaan ​​​​on luonnollinen veden, maaperän ja metsien suojelija. Bambu suojaa maankäyttöä ja voi kaskaa oikeastaan missä vain. Bambu varmistaa, että metsiä ei tarvitse kaataa ja että paperituotteita voidaan valmistaa kestävästi ja ilman että tuhoamme metsämme.

Bambu kasvaa siis paljon nopeammin, kuluttaa vähemmän vettä ja energiaa, eikä käytä kemikaaleja paperin pehmentämiseen tai pesuun. Puukuitujen valmistus sen sijaan vie paljon energiaa, vettä ja aikaa.


Puusellutehtaat ovat erittäin suuria laitoksia ja niiden tarkoituksena on erottaa ligniini selluloosasta mahdollisimman hyvin. Puukuidut voitaisiin kierrättää jopa kahdeksan kertaa muihin tarkoituksiin, mutta kun puukuiduista valmistetaan wc-paperia, niin ei tietenkään voi enään tehdä (koska ne ovat viemäreissämme).


Yhteenvetona voidaan todeta, että on loogista, että puista saaduista kuiduista valmistetaan tuotteita, jotka voidaan kierrättää, jotta kuiduista saadaan mahdollisimman paljon irti. Ajattele esimerkiksi pakkauksia, pahvilaatikoita tai pahvikuppeja. Jos näitä käytetään wc-paperiin, katkeaa kierrätys ympyrä siihen.

Wc-paperiin soveltuu paremmin nopeasti uusiutuva raaka-aine, kuten bambu. Yleensä mitä tukevampi materiaali, sitä pidemmän kuidun tulee olla, jotta tuote ei katkea ja repeytyisi yhtä nopeasti.

Takaisin blogiin